Svampepate – lidt vegetar kan man da godt være

Svampepate

Svampepate

Jeg er ikke sikker på, at jeg nogensinde bliver fuldblodsvegetar – undskyld udtrykket -, men hold fest hvor er der meget vegetarmad, som bare smager GODT.

Og når grøntsagsbaseret mad smager godt, så er der da ikke nogen grund til at holde fast i, at man partout skal spise kød hver dag. Jo mere jeg får serveret vegetarmad og bliver præsenteret for den variation i smage og konsistenser, som der er i det vegetariske køkken, jo mere tilbøjelig er jeg til at skære ned i mit totale kødforbrug.

Rigtig ofte hører jeg, at man da ikke bliver ordentligt mæt af vegetarmad, og det er altså noget vås. Enig – jeg gumler mig ofte igennem flere gulerodsfrikadeller eller mere svampepate end almindelige frikadeller, før jeg bliver mæt. Men det er da bare skønt, for så får jeg mere velsmag og nydelse uden flere kalorier. Og jeg bliver altså mæt, men jeg får ikke den der stentunge fornemmelse i maven, som jeg egentligt tror, at rigtig mange forveksler med mæthed.

Krydret dahl, middelhavs-inspirerede gryderetter med kikærter og chili sin carne – jeg er kæmpe fan.

Da jeg var ung voksen, var vegetarmad knapt så avanceret. Jeg husker mest ris-bøffer og svampepate – og svampepate er bare stadig godt, og så kan du variere den på utallige måder.

Herunder får du en opskrift på svampepate, som jeg er helt vild med.

Opskrift på svampepate

4 personer som hovedret

  • 500 g svampe
  • 1 dl ris, svarende til ca 4 dl kogte ris
  • 350 g hakkede løg
  • 75 g mandler – eller andre nødder
  • 100 g revet cheddar
  • 4 æg
  • 1 spsk  olie til at brune løg i
  • Rosmarin og timian
  • Salt og peber
Hakkede svampe og løg med rosmarin

Hakkede svampe og løg med rosmarin

Start med at koge risene sådan som der står på pakken. Du kan bruge de ris, som du har i skabet. Jeg kan godt lide brune ris i svampepate, fordi de både giver smag og bid.

Mens risene koger, kan smutter du mandlerne og rister dem let på en pande. Når de er ristede, hakker du dem groft. Hvis du ikke gider at smutte mandlerne først, så rister du dem bare, inden du hakker dem. Ristningen gør, at mandlerne kommer til at smage af mere.

De hakkede løg brunes i en spsk olie ved kraftig varme i ca 5 minutter, så de får noget farve uden at blive sorte.

Hakkede, brunede løg

Hakkede, brunede løg

Svampe til svampepate

Svampe til svampepate

Svampene hakkes. Jeg har brugt en blanding af hvide og brune champignons og østershatte, men du kan bruge de svampe, som du har adgang til. Hvis du skulle være så heldig at have fundet nogle rørhatte i skoven, så er de rigtig gode til svampepate. Løgene tages af panden, og svampene brunes ved kraftig varme.

Hakkede, brunede svampe

Hakkede, brunede svampe

De kogte ris blandes med de brunede løg, de brunede svampe, de brunede mandler, æg, revet cheddar, timian, rosmarin, lidt salt og peber. Blandingen hældes i en oval form på ca 32 x 23 cm – eller i en anden form i et 3-4 cm tykt lag.

Bages ved 200 grader i ca 30 min – rigtig god appetit.

 

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *