Morgenmad a la Tai
Jeg er lige stået op, og mit køkken dufter varmt af hvidløg og chili, som det aldrig har duftet før en lørdag morgen. Der er livlig aktivitet, og det er ikke mig, der rumsterer – faktisk er mit køkken blevet helt og aldeles overtaget min thailandske svigerdatter og min søn. For mig at se er de igang med forberedelserne til aftensmad til en mindre hær, men jeg bliver klogere. Det er morgenmad, som de har gang i: Kylling med hvidløg og unge broccoliblade, thailandsk omelet, kylling med chili og thailandsk basilikum og jasminris.
Sådan var scenen sat for 14 dage siden, og det blev simpelthen et skønt møde mellem musselmalet og morgenmad a la Tai. Tai er den ene af mine svigerdøtres kælenavn:-)
Herunder får du opskrifterne til fire personer, som jeg efter bedste evne skrev ned i farten:
Kylling med hvidløg og unge broccoliblade, mild
- 2 kyllingebrystfiletter skåret i tern, ca 1,5 x 1,5 cm
- 1 helt hvidløg. Pillet og skåret i skiver.
- 1 bundt unge broccoliblade. Købes hos en asiatisk købmand og skæres i ca 2 cm brede strimler
- 2 spsk oystersauce
- bouillionpulver (med kyllinge- eller grøntsagssmag)
- 2 spk neutral olie, f. eks. raspolie
De skivede hvidløg steges kort ved høj varme på en pande sammen med olie, før de udskårne kyllingebrystfiletter steges med, til de er næsten gennemstegte. De strimlede broccoliblade kommes på panden og steges et par minutter, til de falder sammen. Det hele smages til med nogle spsk oistersauce og et drys bouillonpulver.
Thailandsk omelet
- 8 æg
- Bouillonpulver
- Rigeligt rapsolie, sådan ca 1 dl
De otte æg piskes godt sammen med 1 tsk af det uundværlige bouillonpulver 😉
Rasolien varmes godt op i stegepanden, æggemassen hældes i olien. Når æggemassen har fået lidt sammenhæng i bunden løsnes den forsigtigt fra bunden af panden, hvis den skulle have sat sig fast. Ikke noget med at røre rundt så olien blandes med æggemassen – det er meningen, at æggemassen skal være samlet og blive nærmest dybstegt i olien. Når æggemassen har fået farve på undersiden vendes den forsigtigt i et stykke, og steges et par minutter mere, inden den tages af panden og lægges over på en tallerken med køkkenrulle, så den kan dryppe af.
Og nej – hvis omeletten er lavet rigtigt, så er den faktisk ikke særligt fed, selvom den har svømmet i olie. I følge Tai kan den laves mere luftig, hvis man pisker en spsk vand pr æg ind i æggemassen inden stegning. Desuden er den noget mere håndterbar, hvis man laver en mindre portion af f. eks 4 æg til bare to personer.
Kylling med chili og thailandsk basilikum, hot
- 2 kyllingebrystfiletter
- 1/2 hvidløg. Pillet og skåret i skiver
- Rigeligt små friske stærke røde chili skåret i tynde skiver, f. eks. 8-10 stk
- 1 bundt thailandsk basilikum. Kaldes også sød basilikum og kan købes hos en asiatisk købmand og skæres i ca 1 cm brede strimler
- 2 oyster sauce
- bouillionpulver (med kyllinge- eller grøntsagssmag)
- 2 spk neutral olie, f. eks. raspolie
Hvidløg og chili i skiver stødes godt sammen i en morter, inden blandingen brunes let i olie på en pande. Kyllingebrystfiletterne hakkes fint med en kniv og steges på panden sammen med hvidløg og chili til kødet er gennemstegt. Et par spsk oistersauce og lidt bouillonpulver blandes i, inden den hakkede thaibasilikum tilføjes og steges med i et minuts tid. Jeg lover, at det er hooooooot 🙂 morgenmad, der for alvor sparker dagen igang.
Ekstra chili-hvidløgssauce
Hvis du skal have brug for at tilføje lidt ekstra varme til menuen, kan du lave denne sauce 😉
- 4 spsk fishsauce
- Saften af ca ½ lime
- 1 tsk bouillonpulver
- 4-5 hele røde chili i skiver
- ½ helt hvidløg i skiver
Hvis du selv har lyst til at boltre dig i det meget varierede thailandske køkken – og det behøver jo ikke at være til morgenmad -, så kan jeg på det varmeste anbefale Hanne Holms Mit thaikøkken. Den er fra 1996 og en af de ældste og mest slidte kogebøger i mit køkken. Den har skønne opskrifter, der er lette at gå til, uanset om man er til meget krydrede eller mere neutrale retter.
Kære Lene 🙂
Hvor er det dog uforskammet dejligt liiige at blive møg forkælet sådan på en lørdag morgen :-). Endnu en dejlig svigerdatter og drøn charmerende Lasse….hvor er det skønt.
Knus Charlotte
Kære Charlotte.
Ja – og jeg meganyder det 🙂