Morgenmad a la Tai

Thailandsk morgenmad

Thailandsk morgenmad

Jeg er lige stået op, og mit køkken dufter varmt af hvidløg og chili, som det aldrig har duftet før en lørdag morgen. Der er livlig aktivitet, og det er ikke mig, der rumsterer – faktisk er mit køkken blevet helt og aldeles overtaget min thailandske svigerdatter og min søn. For mig at se er de igang med forberedelserne til aftensmad til en mindre hær, men jeg bliver klogere. Det er morgenmad, som de har gang i: Kylling med hvidløg og unge broccoliblade, thailandsk omelet, kylling med chili og thailandsk basilikum og jasminris.

Sådan var scenen sat for 14 dage siden, og det blev simpelthen et skønt møde mellem musselmalet og morgenmad a la Tai. Tai er den ene af mine svigerdøtres kælenavn:-)

 

Kyllingekød, hvidløg og chili gøres klar

Kyllingekød, hvidløg og chili gøres klar

 

Herunder får du opskrifterne til fire personer, som jeg efter bedste evne skrev ned i farten:

Kylling med hvidløg og unge broccoliblade, mild

Kylling med hvidløg og unge broccoliblade

Kylling med hvidløg og unge broccoliblade

  • 2 kyllingebrystfiletter skåret i tern, ca 1,5 x 1,5 cm
  • 1 helt hvidløg. Pillet og skåret i skiver.
  • 1 bundt unge broccoliblade. Købes hos en asiatisk købmand og skæres i ca 2 cm brede strimler
  • 2 spsk oystersauce
  • bouillionpulver (med kyllinge- eller grøntsagssmag)
  • 2 spk neutral olie, f. eks. raspolie
Kylling og hvidløg steges

Kylling og hvidløg 

Unge broccoliblade sammen med hvidløg og kylling

Unge broccoliblade

 

 

 

 

 

 

De skivede hvidløg steges kort ved høj varme på en pande sammen med olie, før de udskårne kyllingebrystfiletter steges med, til de er næsten gennemstegte. De strimlede broccoliblade kommes på panden og steges et par minutter, til de falder sammen. Det hele smages til med nogle spsk oistersauce og et drys bouillonpulver.

Thailandsk omelet

  • 8 æg
  • Bouillonpulver
  • Rigeligt rapsolie, sådan ca 1 dl
Æggemasse i olie

Æggemasse i olie

Vendt omelet

Vendt omelet

 

 

 

 

 

 

De otte æg piskes godt sammen med 1 tsk af det uundværlige bouillonpulver 😉

Rasolien varmes godt op i stegepanden, æggemassen hældes i olien. Når æggemassen har fået lidt sammenhæng i bunden løsnes den forsigtigt fra bunden af panden, hvis den skulle have sat sig fast. Ikke noget med at røre rundt så olien blandes med æggemassen – det er meningen, at æggemassen skal være samlet og blive nærmest dybstegt  i olien. Når æggemassen har fået farve på undersiden vendes den forsigtigt i et stykke, og steges et par minutter mere, inden den tages af panden og lægges over på en tallerken med køkkenrulle, så den kan dryppe af.

Og nej – hvis omeletten er lavet rigtigt, så er den faktisk ikke særligt fed, selvom den har svømmet i olie. I følge Tai kan den laves mere luftig, hvis man pisker en spsk vand pr æg ind i æggemassen inden stegning. Desuden er den noget mere håndterbar, hvis man laver en mindre portion af f. eks 4 æg til bare to personer.

Kylling med chili og thailandsk basilikum, hot

Kylling med chili og thailandsk basilikum

Kylling med chili og thailandsk basilikum

  • 2 kyllingebrystfiletter
  • 1/2 hvidløg. Pillet og skåret i skiver
  • Rigeligt små friske stærke røde chili skåret i tynde skiver, f. eks. 8-10 stk
  • 1 bundt thailandsk basilikum. Kaldes også sød basilikum og kan købes hos en asiatisk købmand og skæres i ca 1 cm brede strimler
  • 2 oyster sauce
  • bouillionpulver (med kyllinge- eller grøntsagssmag)
  • 2 spk neutral olie, f. eks. raspolie
Chili og hvidløg

Chili og hvidløg

Chili og hvidløg

Chili og hvidløg

 

 

 

 

 

 

Hvidløg og chili i skiver stødes godt sammen i en morter, inden blandingen brunes let i olie på en pande. Kyllingebrystfiletterne hakkes fint med en kniv og steges på panden sammen med hvidløg og chili til kødet er gennemstegt. Et par spsk oistersauce og lidt bouillonpulver blandes i, inden den hakkede thaibasilikum tilføjes og steges med i et minuts tid. Jeg lover, at det er hooooooot 🙂 morgenmad, der for alvor sparker dagen igang.

Ekstra chili-hvidløgssauce

Ekstra chili-hvidløgssauce

Ekstra chili-hvidløgssauce

Hvis du skal have brug for at tilføje lidt ekstra varme til menuen, kan du lave denne sauce 😉

  • 4 spsk fishsauce
  • Saften af ca ½ lime
  • 1 tsk bouillonpulver
  • 4-5 hele røde chili i skiver
  • ½ helt hvidløg i skiver

 

Tai har gang i panderne

Tai har gang i panderne

 

Hvis du selv har lyst til at boltre dig i det meget varierede thailandske køkken – og det behøver jo ikke at være til morgenmad -, så kan jeg på det varmeste anbefale Hanne Holms Mit thaikøkken. Den er fra 1996 og en af de ældste og mest slidte kogebøger i mit køkken. Den har skønne opskrifter, der er lette at gå til, uanset om man er til meget krydrede eller mere neutrale retter.

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer

  • SVAR

    Kære Lene 🙂
    Hvor er det dog uforskammet dejligt liiige at blive møg forkælet sådan på en lørdag morgen :-). Endnu en dejlig svigerdatter og drøn charmerende Lasse….hvor er det skønt.
    Knus Charlotte

    • SVAR

      Kære Charlotte.
      Ja – og jeg meganyder det 🙂