Gulerodsfrikadeller – lavet af pulp efter juicing

De sidste ca. to år har jeg i et forsøg på at gøre noget godt for mig selv og min krop lavet juice – primært ud af grøntsager. Det smager skønt og er sprængfyldt med vitaminer og mineraler, og så kan jeg proppe juicen med ingefær, som jeg er helt vild med. Det kan selvfølgelig ikke erstatte at spise grøntsager, men for mig er det et godt supplement. Det spild, der unægteligt er, når man laver juice, forsøger jeg at mindske ved også at udnytte pulpen, der bliver tilbage, til f. eks. at lave gulerodsfrikadeller. De består i al deres enkelhed af pulp, æg, salt, peber og krydderurter samt lidt hvede- eller kikærtemel.

Gulerodsfrikadeller med salat og purløgssauce

Gulerodsfrikadeller med salat og purløgssauce

Når jeg ved, at jeg vil bruge pulpen til grøntsagsfrikadeller, starter jeg med at juice grøntsagerne og tage pulpen fra. Bagefter juicer jeg citron, æble, ingefær mm.

I denne opskrift er der kun pulp fra gulerødder, men pulpen fra andre grøntsager som f. eks. rødbeder, pastinakker, squash mm kan også bruges. Blegselleri skal skæres i korte stykker, så fibrene ikke er for lange, men det smager også super godt i grøntsagsfrikadeller.

Hvis du synes, at frikadeller helt uden kød bare ikke er frikadeller, så kan du i stedet blande grøntsagspulpen i en almindelig frikadellefars.

Opskrift på gulerodsfrikadeller

 • Ca 600 g gulerodspulp
 • 3 æg
 • 0,7 dl mel
 • 1 lille spsk salt
 • 3 fed knust hvidløg
 • Krydderier, f. eks. peber, chili og timian

Olie til stegning

Ingredienserne røres sammen til en grøntsagsfars. Mængden af mel kan variere afhængigt af, hvor våd pulpen er, og farsen vil være mere løs end en frikadellefars på kød. Farsen formes til frikadeller, der steges i olie på en stegepande. Grøntsagsfrikadellerne skal håndteres forsigtigt under stegningen, så de ikke går i stykker.

Gulerodsfrikadeller lavet af pulp

Gulerodsfrikadeller lavet af pulp

På billedet herover kan du få en fornemmelse af, hvordan den “løse” fars ser ud, inden frikadellerne er vendt.

Stegte gulerodsfrikadeller

Stegte gulerodsfrikadeller

Jeg har brugt ca 1,6 kg gulerødder og har fået 900 ml ren gulerodsjuice og 600 g pulp.

Gulerodsjuice og -pulp

Gulerodsjuice og -pulp

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer

 • SVAR

  Ser lækre ud! Og god ide med at juice grøntsagerne først! Hvordan laver du purløgssaucen? Jeg tåler ikke gluten og skal helst undgå enhver form for mælkeprodukter. 🙂

  • SVAR

   Hej June.
   Jeg laver purløgsaucen på enten skyr, yoghurt eller creme fraiche – og det er jo desværre mælkeprodukter. Hvis jeg skulle foreslå et alternativ, så ville jeg lave den på mayonnaise, som jeg fortyndede med vand.
   God appetit.