Ingen have uden purløg

Purløg på kartoffelmadder – på den måde blev purløg den første krydderurt, som jeg stiftede bekendtskab med helt tilbage i min barndom. Og jeg har elsket purløg lige siden. Derfor var purløg også noget af det første, som blev plantet, da jeg fik have. Jeg havde slet ikke tålmodighed til at vente på, at såede purløg groede sig store, så jeg fik planter fra både familie og venner. Faktisk har jeg nu seks meter purløg i min have, og det er på ingen måde for meget.

Jeg elsker bare, når purløgene begynder at stikke op af jorden om foråret, og det er en fest, når jeg kan begynde at klippe af dem. Den bedste smag får man, når man klipper purløg i 1 mm-stykker i sin mad. Ind i mellem ser jeg purløg anvendt i store stykker eller hele strå – det kan muligvis se mægtig pynteligt ud, men det udnytter på ingen måde purløgenes smagsmæssige potentiale.

Jeg bruger især purløg som drys, i salater og i dressinger.  I purløgssæsonen er den at finde på nærmest alle madder, og jeg kan næsten ikke finde på en mad, som ikke bliver bedre af lidt (læs “meget”) purløg.

Purløg er meget robuste, og kommer igen år efter år. De er vinterhårdføre i modsætning til en del af de andre krydderurter. Jeg plejer hverken at gøde eller vande mine purløg og alligevel er de meget trofaste. Jeg lader dem blomstre med deres smukke, kuglerunde, lilla blomster og smide frø, så på den måde fornyer de også sig selv.

Purløg efter 1½ måned med tørke og varme

I år fik jeg imidlertid en forskrækkelse, da jeg for en uge siden kom hjem fra ferie, og purløgsbeddet ved min indgangsdør var forvandlet til en bunke tørt hø nærmest uden synligt grønt. Du kan se billedet der mødte mig herover. Føj – der blev jeg nær ramt af panik, og det kunne kun gå for langsomt med at fjerne det meste af det visne hø og helt undtagelsesvis vande. Nu er panikken afblæst og herunder kan du se, hvordan purløggene har kvitteret for vandingen med grønne skud :-), og selvom de er noget tynde, så viser de i hvert fald, at mine purløg nok skal overleve.

Purløg en uge efter at være blevet vandet

Purløg en uge efter at være blevet vandet

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *