Karklude – og mit første rigtige indlæg. Jubbiiiiiiiiiiii.

Karklude bruger både du og jeg hver dag, hvis vi da overhovedet færdes i et køkken. Tænk på alle de gange, du “lige” skal tørre køkkenbord, spisebord, ydersiden af en gryde eller pande m.m. af. I betragtning af hvor ofte du bruger den, hvorfor så ikke unde dig selv, at den både er fin at se på, funktionel og fornuftig for miljøet? Hvorfor nøjes med en grim, syntetisk klud, der bare bliver dårligere af at blive vasket? Nej vel.

Samtidig er det et meget overkommeligt projekt at strikke karklude. Der er jo grænser for, hvor lang tid det kan tage at strikke en firkant på ca. 29 x 29 cm – eller den størrelse som du vælger, dine karklude skal have.

Nu har jeg strikket karklude det sidste års tid, og mine klude er ved at have fundet deres form :

Jeg stikker dem ensfarvede i 4/8 bomuldsgarn på pinde 3. De starter og slutter med 8 pinde ret, og i hver side er der en bort med 4 retmasker ud over, at hver pind slutter med en vrangmaske, og den vrangmaske tages løst af på den næste pind. Det giver den fineste kant, der nærmest kan sammenlignes med en kæde.

Jeg slår typisk mellem 75 og 80 masker op afhængigt af det mønster, som jeg vil strikke min klud i. Nu er der jo heldigvis ikke noget til hinder for at strikke sin klud i lutter retmasker, men jeg synes, at det er super sjovt at stikke dem i forskellige mønstre af ret, vrang og huller.

Ud over at lege med mønstre er det også skønt at vælge sine egne farver. Bomuldsgarn – også de økologiske af slagsen – findes i så mange farver, at du har rig mulighed for at vælge de(n) farve(r), som du bedst kan lide, og som passer bedst til netop dit hjems stil. Og vipti vupti så er karkluden ikke længere bare en kedelig grålig eller alt for kulørt las i dit køkken – det er et værktøj, som du kan bruge med fornøjelse. Og hvis du som jeg bliver bidt at strikke disse klude, så får du fornøjelsen mange gange: Både når du vælger garnets farve og mønster, strikker og bruger din karklud.

Hvis du er tilstrækkeligt strikkekyndig og kreativ, så er det bare at gå i gang, men hvis du gerne vil have lidt inspiration til mønstre og farver, så kan jeg varmt anbefale bogen Skønne klude af Susanne Gustafsson. Den er fyldt med de skønneste mønstre og tips. Den har også opskrifter på hæklede klude, men jeg foretrækker selv strik, når det drejer sig om karklude.

Rigtig god fornøjelse.

Her kan du se et uddrag fra Skønne klude med mine tilføjelser, så jeg f. eks. ikke behøver at regne masketallet ud igen, hvis jeg vil strikke en ny klud i samme mønster.

 • Og så skal jeg vist øve mig i at tage billeder og arrangere dem pænt 🙂

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer

 • SVAR

  Så er mine karklude for alvor kommet i brug og de er altså super gode og faktisk skønne at se på af en karklud at være. Kan jeg mon bestille flere ?
  Knus

  • SVAR

   Kære Charlotte.
   Du kan bestemt godt bestille flere, men skal jeg ikke hellere lære dig selv at strikke dem? Så kan du få dem præcis, som du vil have dem.
   Kh
   Lene