Valnøddesnaps og køkkenarkæologi – en overset disciplin

Valnøddesnaps årgang 2009

Valnøddesnaps årgang 2009

Kender du det, når du skal finde et eller andet i dine skabe, og lige pludselig dukker der noget andet op, end det du ledte efter – noget som du for længst havde glemt alt om?

Jeg må indrømme, at det ikke helt sjældent sker for mig, og jeg skal lade det være usagt, om det er, fordi jeg har en tendens til at samle til hobe, om jeg gør for sjældent rent i mine skabe, eller om jeg måske er blevet mere glemsom med alderen.

Forleden dag fandt jeg “årgangssyltetøj”, noget af det i form af solbærsyltetøj tilbage fra 2009! Til min undskyldning vil jeg bare lige sige, at det altså stod på øverste hylde og aller bagerst i mit bryggersskab! Ud over at det var dækket af et tyndt lag støv, så det i øvrigt alt sammen meget fint ud. Af hensyn til den køkkenarkæologiske forskning åbnede jeg et par glas og smagte på indholdet. Min konklusion er, at jeg på det varmeste kan fraråde at gemme syltetøj til de kommende generationer. Farve og udseende havde ikke taget skade, og det smagte da også lidt af bær, men det havde mistet al friskhed i smagen, og var i det hele taget en meget fad og kedelig oplevelse.  Ud røg det.

Til gengæld resulterede mine udgravninger også i ½ flaske valnøddesnaps, som i lighed med solbærsyltetøjet også var tilbage fra 2009. Den havde dannet lidt bundfald, men under skyldig hensyntagen til køkkenarkæologien smagte jeg også på den – og den var bare rigtig god. En umiskendelig blød og rund smag af valnød. Heldigvis har jeg stadig opskriften, så den får du herunder. Og du behøver ikke at vente så mange år med at drikke den.

Opskrift på valnøddesnaps:

10-12 hele umodne grønne valnødder

1 flaske klar smagsneutral snaps, f. eks. Brøndum

Valnødderne skal være umodne, dvs at skallen inden under den grønne hinde endnu ikke er blevet hård, og den grønne hinde skal ikke pilles af.  Hinden indeholder et meget potent farvestof, så tag et par handsker på, når du arbejder med de umodne valnødder. Jeg kid you not!

Valnødderne skæres i kvarte, lægges i et skoldet syltetøjsglas og overhældes med snapsen. Stilles mørkt og gerne køligt. Vend glasset et par gange i løbet af de første uger, og lad derefter snapsen står et par måneder eller fem. Det kommer sig ikke så nøje.

Inden snapsen er klar til at blive drukket, skal den filtreres gennem et kaffefilter, så valnødder og evt bundfald bliver siet fra. Dernæst hældes den på flaske. Snapsen kan drikkes ren, men hvis du synes, at valnøddesmagen er for gennemtrængende, så kan du i stedet bruge den som et ekstrakt. Du kan efterhånden fortynde en passende mængde ekstrakt med mere snaps, når du vil drikke den.

Det er en snaps, der klart vinder ved lagring, hvis du har tålmodigheden.

God fornøjelse.

 

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *