Elnas dressing – en klassisk vinaigrette

Ingen salat uden dressing. Den simpleste – og efter min mening bedste – af slagsen er en vinaigrette. Her i huset hedder den Elnas dressing, fordi det var min mands fætters kæreste, Elna, der introducerede den for mig for årtier siden. Den er en fast og uundværlig bestanddel af mit køkken, og den løfter både en helt simpel grøn salat og de fleste andre salater til den skønneste spise.

Grundopskrift: 1 del hvidvinseddike til 3 dele olie, dijonsennep, flagesalt og presset hvidløg.

I stedet for hvidvinseddike kan du variere smagen ved at bruge andre former for eddike som f. eks. æbleeddike, sherryeddike, rødvinseddike m.m., eller du kan bruge citronsaft i stedet for eddike. Brug IKKE lagereddike. Det er alt for stærkt og egner sig kun til syltning.

Du kan bruge de fleste former for olie, afhængigt af hvilken smag der passer til din salat og det måltid, som den evt. skal indgå i. Jeg foretrækker selv en god olivenolie.

Du kan selvfølgelig udelade hvidløg, hvis du ikke som jeg er den helt store elsker af hvidløg. Brug IKKE hvidløgsalt i stedet for frisk presset hvidløg – det smager bare ikke godt.

Der er mange, der søder vinaigretten med en en teskefuld honning for at runde smagen af, men det synes jeg nu ikke er nødvendigt, medmindre den er lavet på basis af citronsaft i stedet for eddike. Du kan variere smagen ved at tilsætte diverse krydderurter som f. eks. basilikum, timian, rosmarin, oregano, chili m.m.

Jeg laver typisk en portion bestående af ½ dl hvidvinseddike, 1½ dl olivenolie, 1 spiseske dijonsennep, 3 fed presset hvidløg og en teske salt. Den holder sin fint i køleskabet op til 14 dage, og skal bare omrystes før brug.

Tip: Du kan vælge at erstatte 1/3 af olivenolien med en smagsneutral vindruekerneolie eller rapsolie. På den måde kan du let ryste vinaigretten flydende, når du tager den ud af køleskabet, i modsætning til hvis du udelukkende bruger olivenolie, som stivner ved køleskabstemperatur.

 Elnas dressing - vinaigrette

Ingredienserne til Elnas dressing – vinaigrette

 

Elnas dressing – vinaigrette

 

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 Kommentar

  • SVAR

    Jeg vil godt udsende en advarsel: Den dressing er stærkt vanedannnede! Vi har ikke så meget som overvejet at have en købedressing i huset, siden Elnas forrygende dressing indtog køkkenbordet med stormskridt ;o)