Brombær-æblesyltetøj

Brombær-æblesyltetøj

Brombær-æblesyltetøj

Forleden besluttede min mand, at nu skulle der bages pandekager til morgenmad. Vi fik nemlig besøg af vores familie fra Jylland, og især niecerne er pjattede med pandekager. Vi havde godt nok ikke noget syltetøj, så det måtte der jo rådes bod på. Det blev i form af denne skønne brombær-æblesyltetøj.

Opskrift på brombær-æblesyltetøj

Du skal bare bruge tre ting:

  • 1 del brombær
  • 1 del umodne, sure æbler
  • 1 del sukker, ca

 

  • Evt en iskold tallerken og en citron 🙂

Brombærene skylles og kommes i en gryde, der sættes over for svag varme, så de begynder at “safte”. Æblerne skrælles og skæres i små stykker, efter at kærnehuset er fjernet. Efterhånden som æblerne er skåret ud, kommes de i gryden til brombærene, og der røres rundt.

Æblerne skal være umodne, fordi umodne æbler indeholder mest pektin. Det er pektinen, der gør, at dit syltetøj stivner. Hvis der ikke er pektin nok, får du bare saft, og det er jo knap så velegnet på pandekager.

Når alle æblerne er skåret ud og kommet i gryden, kan der skrues op for varmen, og frugten bringes i kog. Nu skal den koge, til de fleste af æblestykkerne er kogt ud. For mine umodne Philippa-æbler tog det ca et kvarter. Jeg synes, at der gerne må være nogle æble-stykker tilbage, men det er en smagssag.

Når frugten er kogt ud, tilsættes det meste af sukkeret, og frugten bringes i kog igen. Nu skal den koge 10 minutter. Mens den koger, skummer du den for de urenheder, der evt ligger sig på overfladen i form af et hvidt “skum”. Du smager også på syltetøjet for at vurdere, om du skal tilsætte mere sukker. Hvis du tilsætter mere sukker, skal syltetøjet lige koges op igen. Når du smager på syltetøjet, puster du – forhåbentligt helt automatisk – på skeen for ikke at brænde dig, og så kan du se, hvordan syltetøjet begynder at stivne på skeen.

Det varme og flydende syltetøj hældes på rene skoldede glas, der lukkes med det samme. Syltetøjet stivner ikke, mens det er varmt i gryden, men først når det er kølet af.

Jeg lavede en portion af 1,1 kg brombær og 1,1 kg skrældede, udskårne æbler. Jeg endte med at have brugt 1,250 kg sukker, da mine æbler var temmeligt umodne og sure.

Heldigvis blev der spist rigeligt syltetøj til morgenmadspandekagerne, og gæsterne fik også et glas med hjem i bagagen. Derudover røg der et glas på gulvet, så nu har vi en passende mængde tilbage i bryggerset.

Hvis syltetøjet ikke bliver stift

Hvis du er i tvivl, om dit syltetøj vil blive stift, når det er kølet af, så kan du lave tallerkentesten, mens syltetøjet stadig er i gryden. Du tager en tallerken, som du i forvejen har stillet i køleskabet, så den er blevet iskold. Så lægger du en teske af det varme, flydende syltetøj på tallerkenen og stiller den tilbage i køleskabet. Når du tager den ud igen efter et par minutter, er syltetøjet kølet af og blevet så stift, at det ikke bare flyder ud.

Hvis du skulle være så usandsynligt uheldig, at dit brombær-æblesyltetøj ikke er blevet (tilstrækkeligt) stift i tallerkentesten, har du som minimum følgende valgmuligheder, inden du hælder det varme syltetøj på glas:

  1. Sige PYT – det smager dejligt alligevel, og så kan man se, at det er hjemmelavet
  2. Forsøge med at tilsætte 1 spsk citronsaft pr liter syltetøj og koge det noget længere
  3. Sprinte ned i det nærmeste supermarked og købe noget Rød Melatin, som er pektin på pose.

God fornøjelse og god appetit

Måske har du også lyst til at læse med her

Du er meget velkommen til at skrive en kommentar.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *